НОВОСТИ

Војнотехнички институт обележава 72 године рада

03.11.2020

Војнотехнички институт обележава 72 године рада


Дана 03. новембра 2020. године Војнотехнички институт обележавава Дан института и 72 године постојања и рада Војнотехничког института. Неповољна епидемиолошка ситуација услед пандемије корона вируса определила нас је да Дан Војнотехничког института прославимо радно, без окупљања и дружења.
„Упркос бројним изазовима током текуће пословне године, када се ова година упореди са претходним годинама, може се видети да она нимало не заостаје у броју активних функционалних задатака, као и задатака модернизације“ – оценио је пк др Бојан Павковић, директор института и додао да је током 2020. године било 18 истраживачких, 59 развојних, 82 функционална и 11 задатака модернизације.
У наоружање и војну опрему Војске Србије током 2020. годне усвојено је 10 средстава из развоја ВТИ:
  • Упаљач артиљеријског метка УТЕ, М08,
  • Метак 122 мм, дводелни, са разорним пројектилом М10ГГ,
  • Аутомобил теретни за транспорт и обуку ФАП 1418, 4x2, 7т,
  • Комплет заштитне балистичке опреме Т-19П,
  • ТБЛ Врабац,
  • БОВ КИВ извиђачки (КМИ-2 (СОВА), комплет извиђачки, мултисензорски),
  • Маљутка 2Ф,
  • Упаљач тренутни М02 са самоликвидатором пиротехничким П1 и
  • Експлозивно пуњење за имитатор дејства артиљеријског оруђа.
Што се тиче завршних испитивања, до сада је од почетка 2020. године на завршна испитивања предато 19 средстава.
И током ове године, Министарство одбране је у оквиру својих надлежности, наставило да улаже напоре и подржава Војнотехнички институт и фабрике одбрамбене индустрије Србије да изграђују своје потенцијале за развој савременог наоружања и војне опреме, која се израђује домаћим капацитетима. Резултати овог рада видели су се на недавно изведеној здруженој тактичној војној вежби са бојевим гађањем Војске Србије, под називом „Садејство 2020“, која је одржана 10. октобра на привременом полигону на Пештеру, а на којој је наш институт дао значајан допринос.
Министарство одбране је наставило и да финансира истраживачке и развојне задатке, као и задатке модернизације, при чему је тренд улагања у претходним годинама у узлазној путањи. Са друге стране, Војнотехнички институт остварује приходе по основу продаје услуга корисницима ван Војске Србије (домаћим и страним партнерима), при чему  су остварени приходи из године у годину значајно увећани.
„Такође, задовољство ми је што могу да истакнем да су и ове године актуелне мере за значајно подмлађивање старосне структуре запослених у Војнотехничком институту (са акцентом на истраживачки кадар), која је због одласка одређеног броја запослених и значајног природног одлива због одласка истраживача у пензију, била прилично неповољна у претходном периоду. Само за две претходне године, бројно стање у ВТИ опало је за 35 запослених. Међутим, оно што охрабрује је да је број новопримљеног кадра у последње три године у порасту“ – рекао је пк Павковић. „Укупно је за претходне три године примљен 101 нови радник, од тога 42 запослена су истраживачки кадар са високом стручном спремом. Током 2020. године, оглашено је укупно 105 нових радних места, при чему се очекује пријем 88 лица, од тога 36 истраживача са ВСС“ – додао је пк Павковић.

„Војнотехнички институт се осим развоја наоружања и војне опреме, као примарном делатношћу, бави и издавачком делатношћу, која је понекад недовољно видљива, односно у сенци текућих развојних пројеката. На моје велико задовољство, Министарство одбране је ове године препознало чињеницу да Војнотехнички институт издаје часопис „Scientific Technical Review“ („Научно-технички преглед“) непрекидно у периоду дужем од 70 година и тим поводом је Војнотехничком институту доделило Златну плакету Министарства одбране, као знак признања за допринос остваривању задатака из надлежности Војске Србије и Министарства одбране, на шта смо веома поносни“ – истакао је пк Павковић

ОСТАЛЕ НОВОСТИ

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

24.11.2023

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

На Машинском факултету Универзитета у Београду, ...

20.09.2023

Конкурс за доделу 44 студентске стипендије

Министарство одбране Републике Србије расписало ...

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

07.09.2023

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

Војнотехнички институт је учествовао на трећој ...

СТРАНА:1/35
>
 
1
2
3
4
5
ИДИ НА СТРАНУ: