НОВОСТИ

НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП ОТЕХ 2020 ОДРЖАВА СЕ У ВОЈНОТЕХНИЧКОМ ИНСТИТУТУ

15.10.2020

НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП ОТЕХ 2020 ОДРЖАВА СЕ У ВОЈНОТЕХНИЧКОМ ИНСТИТУТУ

 
 
ВИДЕО - ЗАТВАРАЊЕ НАУЧНОГ СКУПА ОТЕХ 2020
 
Међународни научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија - ОТЕХ 2020 одржава се 15. и 16. октобра 2020. године у Војнотехничком институту. Организатор овог деветог по реду скупа је Војнотехнички институт заједно са Управом за одбрамбене технологије Министарства одбране Републике Србије, док је, као и претходних пута, Војнотехничком институту припала част да буде домаћин ОТЕХ-а. Ове године по први пут конференција се одржава по „on-line“ концепту, због неповољне епидемиолошке ситуације.

Отварајући ОТЕХ, директор Војнотехничког института пуковник др Бојан Павковић истакао је да све строжије захтеве пројектовања савремених средстава НВО може подржати једино непрестани развој нових одбрамбених технологија – „То је сложен процес који захтева сарадњу института, факултета и фабрика, као и свеобухватни и системски приступ највиших државних органа и институција. Размена мишљења и искустава, поређење добијених резултата са другим сродним институцијама у земљи и свету, сигуран је пут до успеха и напретка. То и јесте главни разлог нашег окупљања на овом међународном стручном скупу. Задовољство ми је што се и ове године, и поред ванредне епидемиолошке ситуације, значајан број учесника одазвало позиву и пријавило своје радове, чиме је квалитет наше конференције подигнут на виши ниво. Очекујем да ће стручни проблеми које радови разматрају имати и практичну примену у областима значајним за одбрамбену индустрију и Војску Србије“ – рекао је пк Павковић.
ОТЕХ је из године у годину посвећен највећим српским и светским научницима. На последњем било је речи о научном раду Милутина Миланковића, а на овогодишњем о чувеном српском математичару Михаилу Петровићу Аласу. О његовом раду говорио је проф. др Жарко Мијајловић са Математичког института САНУ.
У оквиру свечаног отварања приређено је и предавање везано за савремене трендове у наоружању, проф. др Момчила Милиновића са Машинског факултета, Универзитета у Београду.

На овогодишњем ОТЕХ-у, од укупно 152 пријављенa рада, прихваћено је и у програм конференције уврштено 96 радова, од којих је 77 из земље и 23 радова из иностранства, из укупно 13 земаља. Радови су разврстани у 8 тематских области: Аеродинамика и динамика лета (8), Ваздухоплови (14), Системи наоружања и борбена возила (5), Муниција и енергетски материјали (5), Интегрисани сензорски и роботски системи (11), Телекомуникациони и информациони системи (11), Материјали и технологије (36), као и Квалитет, стандардизација, метрологија, одржавање и експлоатација (6).

Размена знања коју ОТЕХ пропагира продубљује међународну сарадњу у области образовања, истраживања, развоја и производње наоружања и војне опреме. Међународни значај ове манифестације се потврђује из године у годину. Поред домаћих, ове године учествују аутори и коаутори из 13 држава са 23 научних радова од укупно 96 колико их је прихваћено. Аутори и коаутори радова из иностранства су из: Словенија, Босна и Херцеговина, Алжир, Финска, Литванија, Бугарска, Либија, Белорусија, Португал, Немачка, УК, Индија и Хрватска.


ОТЕХ је научно-стручни скуп на коме се свеобухватно и мултидисциплинарно сагледавају достигнућа из области одбрамбених технологија. Одржава се од 2005. године, а од 2011. има међународни карактер.

ОСТАЛЕ НОВОСТИ

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

24.11.2023

Сајам запошљавања, пракси и стипендија – Машински факултет

На Машинском факултету Универзитета у Београду, ...

20.09.2023

Конкурс за доделу 44 студентске стипендије

Министарство одбране Републике Србије расписало ...

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

07.09.2023

Војнотехнички институт освојио златну медаљу на „BUSINESS RUN“ трци у Нишу

Војнотехнички институт је учествовао на трећој ...

СТРАНА:1/35
>
 
1
2
3
4
5
ИДИ НА СТРАНУ: